Почетна | За нас Патници |Бизнис заедница| Контакт|Мапа на са?тот
Пребарување:
 

 Актуелно
ИНФОРМАТИВАН БРОШУРА ЗА ПАТНИЦИ
ПРИЈАВЕТЕ ПАРИ
ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ 2015
НЕ ЗА НЕЛЕГАЛНИ АЛКОХОЛНИ ПИЈАЛОЦИ
ВОДИЧ ЗА ЦАРИНЕЊЕ НА СТОКИ 2016

Водич за царинење на стоки 2016.xls

Водич за царинење на стоки 2016.doc

Водич за царинење на стоки 2016.csv

ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА ЦАРИНСКАТА УПРАВА ЗА ТРЕТ КВАРТАЛ 2015 ГОДИНА
УСНО ПРИЈАВУВАЊЕ НА СТОКА
Соопштение за издавање на потврда за Централен регистар
Корелациони табели (царинска тарифа) 2015/2014 и 2014/2015
Одлука за усогласување и менување на Царинската тарифа за 2016 година

(Сл.весник на РМ бр.216/2015)

Корелациони табели (царинска тарифа) 2016/2015 и 2015/2016
ПОВИК ЗА СКЛУЧУВАЊЕ НА АНЕКС КОН ДОГОВОРИТЕ ЗА КОРИСТЕЊЕ НА КОМПЈУТЕРСКИОТ СИСТЕМ МАКЦИС
СООПШТЕНИЕ за начинот на постапување со погрешните уплати на евидентната сметка 845-00960 на ЦУ
Уредби за распоредување

 Уредбата за изменување и дополнување на Уредбата за распоредувањето на одредени стоки во Комбинираната номенклатура согласно регулативите на ЕК  (Сл. Весник 68/2016)

ЛИСТА НА ПРАШАЊА ЗА СТРУЧНИОТ ДЕЛ ОД ИСПИТОТ ЗА ЦАРИНСКИ СЛУЖБЕНИЦИ
ОДЛУКА ЗА РАСПОРЕДУВАЊЕ НА СТОКИТЕ НА ФОРМИ НА ИЗВОЗ И УВОЗ
ОВЛАСТЕНИ ПЕЧАТНИЦИ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ И ДИСТРИБУЦИЈА НА ЕУР ОБРАСЦИ
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА - НА ШТО ТРЕБА ДА СЕ ВНИМАВА ПРИ УВОЗ НА УПОТРЕБУВАНИ ВОЗИЛА!
БРОЈ НА УВЕЗЕНИ ВОЗИЛА
 
  Интерактивна мапа на царинарници Отворена линија 

Испратете прашања,
жалби, сугестии

 
Пребарување низ царинска 
тарифа-ТАРИМ
  Состојба на граници и царински испостави   Најчесто поставувани прашања
 Вести
  26.07.2016    ЗАПЛЕНЕТ ЗЛАТЕН НАКИТ СО ВРЕДНОСТ ОД 1 МИЛИОН ДЕНАРИ

На 23 јули 2016 година за излез од Република Македонија на граничниот премин Табановце се пријави патничко моторно возило со швајцарски регистарски ознаки, управувано од српски државјанин. При преглед на возилото, во багажниот простор од возилото во мала шарена кесичка за накит и тоалетен несесер сместени во црно пластично ќесе во просторот наменет за чување на помошен прибор, пронајден е златен накит (женски алки, прстени, ѓердани и брошови) со тежина од 440 грама и 8 употребувани рачни часовници (машки и женски)
повеќе ...

25.07.2016   ЦАРИНИЦИТЕ ЗАПЛЕНИЈА 34 КИЛОГРАМИ МАРИХУАНА

Вчера (24.07.2016 година) царинските службеници запленија 34 килограми марихуана на ГП Дојран.
повеќе ...
19.07.2016   ЗАПЛЕНЕТИ ДРОН, ФАЛСИФИКАТИ, СЕМКИ ОД CANNABIS, МУНИЦИЈА, ОБЛЕКА И ДРУГО

Во текот на минатата недела, царинските службеници открија повеќе обиди за криумчарење, при што привремено се задржани семки од cannabis, куршум за автоматска пушка, боја, зацврстувач за боја, лепак, употребувана машина за гравирање, делови за огради, метални стеги, пестициди, облека, обувки, мобилни телефони, дрон, девизи, цигари и фалсификати.
повеќе ...
18.07.2016   ДИРЕКТОРКАТА НА ЦАРИНСКАТА УПРАВА НА СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ НА СВЕТСКАТА ЦАРИНСКА ОРГАНИЗАЦИЈA

Директорката на Царинската управа на Република Македонија присуствуваше на 127-та/128-та седница на Советот за царинска соработка што се одржа од 14 до 16 јули 2016 година во Брисел.
повеќе ...
14.07.2016   ЗАПЛЕНЕТИ 22 ЗЛАТНИЦИ НА АРОДРОМ ВО СКОПЈЕ

При контрола на патник на Аеродром Александар Велики во Скопје, мобилен царински тим откри 22 златници со вредност од околу 12 илјади долари.
повеќе ...
13.07.2016   ЗАПЛЕНЕТИ 243 КИЛОГРАМИ РЕЖАН ТУТУН

На 8 јули 2016 година на патниот правец Скопје – Куманово при вршење на внатрешна контрола, инспекторите од Одделението за истраги на Царинска управа, се обидоа да стопираат комбе со скопски регистарски ознаки, но возачот на комбето не застанал и се дал во бегство
повеќе ...
13.07.2016   ПОДНЕСЕНИ КРИВИЧНИ ПРИЈАВИ ОД ЦАРИНСКА УПРАВА ВО ЈУНИ 2016 ГОДИНА

Постапувајќи по констатирани неправилности, Царинската управа на Република Македонија во месец јуни 2016 година до надлежните јавни обвинителства поднесе 6 кривични пријави против 6 физички лица и едно правно лице.
повеќе ...
13.07.2016   ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПОДИГАЊЕ НА УВЕРЕНИЈА ЗА ПОЛОЖЕН ИСПИТ

Се известуваат кандидатите кои го положија стручниот испит за лиценциран застапник дека уверенијата за положен испит може да ги подигнат на 15.07.2016 година, во просториите на Царинската управа (стара зграда, канцеларија број 9).
повеќе ...
12.07.2016   ОТКРИЕНА ИЗМАМА И ЗАПЛЕНЕТИ ДЕВИЗИ, ОБЛЕКА, ФАЛСИФИКАТИ И ДРУГО

Во текот на минатата недела, царинските службеници открија една царинска измама и повеќе обиди за криумчарење, при што привремено се задржани девизи, влекач со полуприколка, облека, храна за птици и фалсификати.
повеќе ...
11.07.2016   КОРИСНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА ПАТНИЦИТЕ КОИ ВЛЕГУВААТ, ИЗЛЕГУВААТ ИЛИ ТРАНЗИТИРААТ НИЗ МАКЕДОНИЈА

Царинската управа на Република Македонија, во период на летни одмори и голема фреквенција на патници на граничните премини, на повеќе начини ги информира патниците кои влегуваат, излегуваат или транзитираат низ Република Македонија за нивните права и обврски, со цел овозможување на брза, безбедна и лесна царинска контрола.
повеќе ...
08.07.2016   ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ДАТУМОТ НА ПРИМЕНА НА ДИЈАГОНАЛНА КУМУЛАЦИЈА

Во Службен весник на Европска унија, серија Ц број 244 од 05.07.2016 година е објавено ново Известување за датумот на примена на Регионалната конвенција за Паневромедитерански преференцијални правила за потекло или на Протоколите за потекло кои овозможуваат дијагонална кумулација помеѓу договорните страни на Конвенцијата
повеќе ...
04.07.2016   ОТКРИЕНА ИЗМАМА И ЗАПЛЕНЕТИ АВТОДЕЛОВИ, ГУМЕН ЧАМЕЦ, ОБЛЕКА, ФАЛСИФИКАТИ И ДРУГО

Во текот на минатата недела, царинските службеници открија една царинска измама и повеќе обиди за криумчарење, при што привремено се задржани автоделови, гумен чамец, облека, обувки, маски, фолии и држачи за мобилни телефони, GPS уреди, додатоци на исхраната и фалсификати.
повеќе ...
01.07.2016   ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРОМЕНА НА ЦАРИНСКИ ДАВАЧКИ ВО РАМКИ НА КВОТА ЗА ТРЕТ КВАРТАЛ 2016 ГОДИНА

Ве известуваме дека заради започнување на распределба на квотите предвидени за третото тромесечие од 2016 година (“Сл. весник на РМ” број 121 од 30.06.2016 година), има промена на царинските давачки во рамки на квота за стоките со преференцијално потекло од Европска унија кои се распoредуваат во тарифните броеви 0406 90, 2201 и 2402 20. За овие стоки почнувајќи од 01.07.2016 година царинските давачки (царинска стапка и специфична давачка) во рамки на квота изнесуваaт 0%.
повеќе ...
29.06.2016   ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА СТАПКИТЕ НА СПЕЦИФИЧНАТА И МИНИМАЛНАТА АКЦИЗА НА ЦИГАРИТЕ И ТУТУНОТ ЗА ПУШЕЊЕ

Согласно одредбите од Законот за акцизите од 1 јули 2016 година стапките на специфичната и минималната акциза на цигарите и тутун за пушење како фино сецкан тутун се зголемуваат.
повеќе ...
28.06.2016   ЗАПЛЕНЕТИ ЗЛАТНИ МОНЕТИ, ДЕВИЗИ, АВТОДЕЛОВИ, ТЕХНИЧКА СТОКА, ОБЛЕКА, КОЗМЕТИКА И МОДНИ ДОДАТОЦИ

Во текот на минатата недела, царинските службеници открија повеќе обиди за криумчарење, при што привремено се задржани златни монети, девизи, автоделови, електромотори за ролетни, ултразвучен скенер, облека, козметички производи, очила за сонце и фалсификати.
повеќе ...
28.06.2016   СПИСОК НА КАНДИДАТИ ЗА ПОЛАГАЊЕ НА СТРУЧНИОТ ИСПИТ ЗА ЛИЦЕНЦИРАН ЗАСТАПНИК - ВТОР ДЕЛ

Списоците на кандидати за полагање на стручниот испит за лиценциран застапник втор дел (студија на случаи) кој ќе се одржи на 01.07.2016 година во просториите на Испитниот центар ASSECO на улица Христо Смирненски бр. 30 ламела 1 Скопје, со почеток во 08.00 часот
повеќе ...
27.06.2016   ПОТПИШАН ПРОТОКОЛ ЗА ЗАЕДНИЧКИ ЦАРИНСКИ ПРОЦЕДУРИ НА ЖЕЛЕЗНИЧКИОТ ГРАНИЧЕН ПРЕМИН ТАБАНОВЦЕ

На 27.06.2016 година во Белград, Србија директорите на Царинските управи на Република Македонија и Република Србија, потпишаа Протокол за спроведување на Спогодбата помеѓу Владата на Република Македонија и Владата на Република Србија за утврдување на граничните процедури за железничкиот граничен премин Табановце – Прешево.
повеќе ...
24.06.2016   АКРЕДИТИРАН КОМУНИКАЦИСКО - ИНФОРМАТИЧКИ СИСТЕМ НА ЦАРИНСКАТА УПРАВА НА РМ

По успешното завршување на процесот за безбедносна акредитација на комуникациско - информатичкиот систем на Царинската управа за класифицирани информации, денес 24 јуни 2016 на Царинската управа на РМ и беше доделен Сертификат за безбедност од страна на претставници на Дирекцијата за безбедност на класифицирани информации.
повеќе ...
24.06.2016   ДЕЛЕГАЦИЈА НА ГЕНЕРАЛНАТА ЦАРИНСКА АДМИНИСТРАЦИЈА НА КИНА ВО ПОСЕТА НА ЦУРМ

Беше нагласена потребата за успешна соработка помеѓу царинските служби, со цел зголемување на ефикасноста на контролите и истовремено олеснување на трговијата преку заеднички стремеж да се отстранат бариерите за трговија и подобрување на царинските процедури.
повеќе ...
24.06.2016   СОСТАНОК СО РЕГИОНАЛНАТА КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ГРАДЕЊЕ НА КАПАЦИТЕТИ ЗА ЕВРОПСКИОТ РЕГИОН НА СЦО

На 23.06.2016 година во Регионалниот тренинг центар на Светската царинска организација во Скопје и во Царинската управа се одржаа работни состаноци со г. Роџер Херман, шеф на Регионалната канцеларија за градење на капацитети за Европскиот регион на Светската царинска организација и Али Мурат Пала, техничко аташе на Регионалната канцеларија за Европскиот регион на СЦО.
повеќе ...
22.06.2016   ДЕЛЕГАЦИЈА НА ЦАРИНСКА УПРАВА НА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА SEED - СИСТЕМ ЗА ЕЛЕКТРОНСКА РАЗМЕНА НА ПОДАТОЦИ

Делегација на Царинската управа на Република Македонија предводена од директорот г-ѓа Наташа Радеска Крстевска, денес (22 јуни 2016 година) во Трст, Италија, учествуваше на финална конференција за Системот за електронска размена на податоци (SEED Maintenance II Project), на која присуствуваа генералните директори и високи претставници од Царинските управи од регионот и релевантни претставници на Европската Комисија.
повеќе ...
21.06.2016   ОГЛАС број 3/2016 ЗА ДАВАЊЕ ВО ЗАКУП ОБЈЕКТИ НА ГРАНИЧНИТЕ ПРЕМИНИ

Врз основа на Закон за користење и располагање со стварите во државна сопственост и со стварите во општинска сопственост („Сл. весник на РМ” бр. 78/15, 106/15, 153/15), Закон за процена („Сл. весник на РМ” бр. 115/10, 158/11, 185/11, 64/12, 188/14, 104/15, 153/15, 192/15, 30/16) и Одлуки за давање во закуп објекти на граничните премини за патен сообраќај бр. 42-13172/1-15 од 26.01.2016 година, 42-1675/1 и 42-1675/2 од 8.03.2016 година, донесени од Владата на Република Македонија...
повеќе ...
20.06.2016   ОТКРИЕНИ ИЗМАМИ И ЗАПЛЕНЕТИ ДЕВИЗИ, ОРУЖЈЕ, МУНИЦИЈА, ФАЛСИФИКАТИ И ДРУГО

Во текот на минатата недела, царинските службеници открија 2 царински измами и повеќе обиди за криумчарење, при што привремено се задржани девизи, гасни пиштоли, муниција, алати, автоделови, облека, обувки, додатоци на исхраната за луѓе и животни, пасоши за кучиња и фалсификати.
повеќе ...
17.06.2016   БИЛАТЕРАЛНА СРЕДБА ПОМЕЃУ ЦАРИНСКИТЕ АДМИНИСТРАЦИИ НА МАКЕДОНИЈА И АЛБАНИЈА

На 16.06.2016 година во Поградец, Република Албанија се одржа билатерална средба помеѓу Царинските управи на Република Македонија и Република Албанија.
повеќе ...
16.06.2016   АНКЕТА ЗА НИВО НА ИЗЛОЖЕНОСТ НА ПРИСУТНОСТ НА КОРУПЦИЈАТА

Царинската управа на Република Македонија спроведува истражување, со цел да го испита мислењето и ставовите на бизнис-заедницата, за нивото на изложеност и присутност на корупцијата, злоупотребата на службените овластувања и појавата на судир на интереси во нашата институција
повеќе ...
 

За пристап до архивата на вести, кликнете овде

 

  

Контакт информации за Царинарници и царински испостави (Интерактивна мапа на Царинска управа)

 

 

MK | EN | SQ

 
 
 
 

ИСПИТ ЗА ЛИЦЕНЦИРАН ЗАСТАПНИК -СЛЕДЕЊЕ ВО ЖИВО

 

ПРИЈАВЕТЕ КОРУПЦИЈА ВО ЦАРИНСКАТА УПРАВА

 

АНКЕТА ЗА КОРУПЦИЈА

 e-Carina
НОВ КОМПЈУТЕРИЗИРАН ТРАНЗИТЕН СИСТЕМ-NCTS
СИСТЕМ ЗА ОБРАБОТКА НА ДЕКЛАРАЦИИ И АКЦИЗНИ ДОКУМЕНТИ-СОЦДАД
ИНТЕГРИРАНА ТАРИФНА ОКОЛИНА (ИТО)

   

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ЕОРИ БРОЈ

 

Е-ТРГОВИЈА

 

ПРОМОТИВЕН СПОТ ЗА КАПАЊАТА ЗА УСНО ПРИЈАВУВАЊЕ НА СТОКА

АНКЕТА ЗА БИЗНИС ЗАЕДНИЦАТА

КОЛКУ СТЕ ЗАДОВОЛНИ ОД ЦАРИНСКИТЕ ЗАСТАПНИЦИ?

БЕЗГОТОВИНСКОТО ПЛАЌАЊЕ НА ЦАРИНСКИТЕ ДАВАЧКИ

 

 Новини
ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ 2015
повеќе ...
ИЗВЕШТАЈ ЦУРМ ТРЕТ КВАРТАЛ 2015
повеќе ...
    
 

 
 
 Линкови

 
 
 Сервиси

Supported by
| ??????
Моментално посетители: 85
Вкупно посетители: 9089426

 
Почетна | За нас | Патници | Бизнис заедница | Контакт |Мапа на са?тот
?2004 Царинска управа на Република Македони?а