pandora perlen buy runescape money tiffany pendants hollister hoodies ghd osterreich mbt kengat links of london jewelry thomas sabo charms levis dritto pandora armband
 
 
Почетна | За нас Патници | Деловна заедница | Контакт | Мапа на сајтот
Пребарување:
  Актуелно
СТОП ЗА ФАЛСИФИКУВАНИТЕ ПРОИЗВОДИ КУПУВАЈТЕ ОРИГИНАЛИ
ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ 2016
ЈАВЕН ПОВИК Бр. 2/17
Одлука за усогласување и менување на царинската тарифа за 2017 година
Корелациони табели
ИЗМЕНА НА ОБРАСЦИ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ОПШТА ГАРАНЦИЈА
ИЗВЕСТУВАЊЕ- ПРОМЕНЕТ ОБРАЗЕЦ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ БАРАЊЕ ЗА ПОТВРДА ЗА ЦЕНТРАЛЕН РЕГИСТАР
ИНФОРМАТИВАН БРОШУРА ЗА ПАТНИЦИ
ПРИЈАВЕТЕ ПАРИ
ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ 2015
НЕ ЗА НЕЛЕГАЛНИ АЛКОХОЛНИ ПИЈАЛОЦИ
ВОДИЧ ЗА ЦАРИНЕЊЕ НА СТОКИ 2017

Водич за царинење на стоки 2017.xls

Водич за царинење на стоки 2017.doc

Водич за царинење на стоки 2017.csv

ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА ЦАРИНСКАТА УПРАВА ЗА ТРЕТ КВАРТАЛ 2015 ГОДИНА
СООПШТЕНИЕ за начинот на постапување со погрешните уплати на евидентната сметка 845-00960 на ЦУ
ЛИСТА НА ПРАШАЊА ЗА СТРУЧНИОТ ДЕЛ ОД ИСПИТОТ ЗА ЦАРИНСКИ СЛУЖБЕНИЦИ
ОДЛУКА ЗА РАСПОРЕДУВАЊЕ НА СТОКИТЕ НА ФОРМИ НА ИЗВОЗ И УВОЗ
ОВЛАСТЕНИ ПЕЧАТНИЦИ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ И ДИСТРИБУЦИЈА НА ЕУР ОБРАСЦИ
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА - НА ШТО ТРЕБА ДА СЕ ВНИМАВА ПРИ УВОЗ НА УПОТРЕБУВАНИ ВОЗИЛА!
БРОЈ НА УВЕЗЕНИ ВОЗИЛА

Вести
ОТКРИЕНИ ИЗМАМИ И ЗАПЛЕНЕТИ ДЕВИЗИ, ОБЛЕКА, ИГРАЧКИ, КОМПЈУТЕРИ И ДОМАШНА РАКИЈА
 
 
Скопје,12.12.2016 г.
 
Во текот на минатата недела, царинските службеници открија повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани готови пари, режан тутун, делови за товарни возила и возови, делови за машини, домофони, лед светилки и регистарски таблички.
Задржана е следната стока:
 
Девизи
-4.000 евра, откриени на скопскиот аеродром Александар Велики, при личен претрес на македонски државјанин, кој имал намера да отпатува со лет за Меминген. Кај патникот биле пронајдени 6.000 евра, од кои 2.000 евра, износ што резидент може слободно да го изнесе од државата, му биле вратени на патникот, а за сторениот прекршок ќе биде поведена прекршочна постапка.
 
Облека, обувки, ранци и играчки
- 80 парчиња облека (блузи, јакни, панталони и комплети тренерки), откриени при контрола на македонски автомобил, управуван од македонски државјанин, пријавен за влез во државата на граничниот премин Богородица. Непријавените производи, пронајдени во неколку црни кеси и патен куфер сместени во багажникот и позади предните седишта, се привремено задржани а против возачот ќе биде поведена прекршочна постапка. 
- 36 играчки (коли, бубамари и кукли), 24 пара патики и 11 школски ранци, откриени на скопскиот аеродром Александар Велики, при контрола на патните торби на албански државјанин, кој пристигнал со лет од Малме. Непријавените производи се привремено задржани а против патникот ќе биде поведена прекршочна постапка.
 
Преносни компјутери
- 4 преносни компјутери марка Lenovo, откриенина скопскиот аеродром Александар Велики, при контрола на патните торби на британски државјанин, кој допатувал со лет од Лондон. Непријавените компјутери се привремено задржани, а против патникот ќе биде поднесена кривична пријава.
 
Алкохолни пијалоци
- 15 литри домашна жолта ракија, откриени во два одвоени случаи, при контрола на два угостителски објекти во Скопје, извршени од царински тимови од царинарница Скопје. Во првиот случај биле пронајдени 12 литри домашна ракија, а во вториот случај 3 литри домашна ракија со сомнителен квалитет и без акцизни маркички. Против правните лица Царинската управа ќе преземе соодветни законски мерки.
 
 
Царински измами
Во Царинска испостава Гевгелија се откриени два обиди за избегнување на плаќање увозни давачки, со погрешно декларирање на потекло на стока.
Во првиот случај фирма од Скопје во 2015 година пријавила за увозно царинење стока со трговско име халогени сијалици со пригушници и метални елементи за столб за улично осветлување, при што приложилауверение за движење ЕУР1, како доказ за преференцијално потекло на стоката, со цел царинење со царинска стапка од 0%, но при контрола на стоката наамбалажата била забележана ознака “made in china”.
Во вториот случај физичко лице од Струмица во 2015 година пријавило за увозно царинење гранитни плочки, при што приложилоуверение за движење ЕУР1, како доказ за преференцијално потекло на стоката, со цел царинење со царинска стапка од 0%.
Во двата случаи, поради сомневање во правилното декларирање на потеклото на стоката доказите за потекло биле испратени на дополнителна проверка кајЦаринската служба на Република Грција, од каде биле добиени одоговори дека уверенијата за движење ЕУР.1 биле автентични, но производите на кои се однесуват не можеле да се сметаат за производи со преференцијално потекло. Согласно ова, биле пресметани дополнителни увозни давачки, во првиот случај во износ од 144 илјади денари, а во вториот случај во износ од 35 илјади денари и биле спроведени прекршочни постапки со мандатни казни против увозниците.
 
 
Назад 

Креиран од Admin1 на 12.12.2016
MK | EN | SQ

 
 
 
 


ИСПИТ ЗА ЛИЦЕНЦИРАН ЗАСТАПНИК -СЛЕДЕЊЕ ВО ЖИВО

 

ПРИЈАВЕТЕ КОРУПЦИЈА ВО ЦАРИНСКАТА УПРАВА

 

АНКЕТА ЗА КОРУПЦИЈА


 e-Carina
НОВ КОМПЈУТЕРИЗИРАН ТРАНЗИТЕН СИСТЕМ-NCTS
СИСТЕМ ЗА ОБРАБОТКА НА ДЕКЛАРАЦИИ И АКЦИЗНИ ДОКУМЕНТИ-СОЦДАД
ИНТЕГРИРАНА ТАРИФНА ОКОЛИНА (ИТО)

   

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ДОСТАВУВАЊЕ НА ЕОРИ БРОЈ

 

Е-ТРГОВИЈА

 

ПРОМОТИВЕН СПОТ ЗА КАПАЊАТА ЗА УСНО ПРИЈАВУВАЊЕ НА СТОКА

АНКЕТА ЗА БИЗНИС ЗАЕДНИЦАТА

КОЛКУ СТЕ ЗАДОВОЛНИ ОД ЦАРИНСКИТЕ ЗАСТАПНИЦИ?

БЕЗГОТОВИНСКОТО ПЛАЌАЊЕ НА ЦАРИНСКИТЕ ДАВАЧКИ

 


 Новини
ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ 2016
повеќе ...
ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ 2015
повеќе ...
ИЗВЕШТАЈ ЦУРМ ТРЕТ КВАРТАЛ 2015
повеќе ...

    
 

 


 

 Линкови

 
 

 Сервиси

Supported by
Моментално посетители: 127
Вкупно посетители: 10210867

 
Почетна | За нас | Патници | Деловна заедница | Контакт | Мапа на сајтот
©2004 Царинска Управа на Република Македонија