Моментало за обработка на увозни и извозни декларации во Царинската управа се користи системот Asycuda.

Царинската управа е во развој на нов Систем за обработка на декларации и акцизни документи (СОЦДАД). Овој систем овозможува комуникација со компаниите на два начина и тоа:

 • Преку веб портал
 • Систем кон систем комуникација со примена на веб сервиси. 

Со цел развој на системи кои директно ќе комуницираат со СОЦДАД системот на Царинската управа, објавуваме првична верзија на неопходните спецификации.

Напоменуваме дека се работи за првична верзија која ќе подлежи на промени.

За сите неопходни информации обратете се на:

 • За прашања од технички аспект:
  • Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.; +389 (0) 2 3293916
 • За прашања од бизнис аспект:
  • Драган Ивановски, Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
  • Офелија Бајо, Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
  • Александра Илиевска Мишковска, Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
  • Јовица Кипријановски, Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.