Царинската управа е во развој на нов Систем за обработка на декларации и акцизни документи (СОЦДАД). Овој систем овозможува комуникација со компаниите на два начина и тоа:

 • Преку веб портал
 • Систем кон систем комуникација со примена на веб сервиси. 

Со цел развој на системи кои директно ќе комуницираат со СОЦДАД системот на Царинската управа, објавуваме тековна верзија на неопходните спецификации.

Напоменуваме дека се работи за првична верзија која ќе подлежи на промени.

За сите неопходни информации обратете се на:

 • За прашања од технички аспект:
  • Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.; +389 (0) 2 3293916
 • За прашања од бизнис аспект:
  • Јовица Кипријановски, Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.  - проектен менаџер
  • Ѓорѓи Наумовски  Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.  - заменик проектен менаџер
  • Офелија Бајо, Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.  -  контрола на квалитет
  • Драган Ивановски, Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. – увозен модул
  • Александра Илиевска Мишковска, Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. – извозен модул
  • Анастас Маженовски Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.  -  модул за акцизи