Директорот на Царинската управа Ѓоко Танасоски, заедно со премиерот Зоран Заев, вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев и градоначалникот на општина Гевгелија, Сашо Поцков, остварија средба со бизнисмени и деловни луѓе од овој регион.

Ги информираме превозниците дека поради католички Велигден, најавена е 24 часовна забрана за транзит низ Република Унгарија почнувајќи од четврток (18 април 2019 година) од 22 часот  до петок (19 април 2019 година) до 22 часот. Потоа, транзитот ќе биде дозволен 24 часа, по што ќе следи уште една забрана за транзит во период од 20 до 22 април 2019 година.

  

 

На 16.04.2019 година во Атина се одржа билатерална средба помеѓу делегации на Царинските управи на Република Северна Македонија и Република Грција. Состанокот на делегациите се одржа во насока на остварување на стратешко партнерство и зајакнување на соработката помеѓу двете земји, воспоставена во рамките на  Договорот од Преспа, како и Акциски план за интензивирање и збогатување на сорабoтката помеѓу Република Грција и Република Северна Македонија, како што е предвидено со Договорот од Преспа, како и соработката на граничните премини.

Ве известуваме дека Царинската управа согласно член 31 став 2 од Законот за вршење на работи за застапување во царинските постапки (сл.весник 180/14, 154/15, 192/15 и 23/16), за сите кандидати кои го положија стручниот испит за лиценцирани застапници на ден 05.04.2019 година,  изготви „Уверение за положен стручен испит за лиценциран застапник“. 

Царинската управа ве поканува на обука за технички прашања поврзани со новиот систем за обработка на царински декларации и акцизни документи (СОЦДАД).

Обуката се организира за да се објасни начинот на надминување на најчестите проблеми и да се дадат одговори на поставените прашања поставени  по пуштање на функционалноста за дигитално потпишување во СОЦДАД.

Теми на обуката ќе бидат:

- Регистрација во СОЦДАД;

- Употреба на апликацијата за дигитално потпишување;

- Употреба на дигитален потпис .

Обуката ќе се одржи во амфитеатарот во старата зграда на Царинската управа (ул. „Лазар Личеноски“ 13, Скопје) на 16.4.2019 со почеток во 14:00 часот.

Се повикуваат сите заинтересирани да се пријават за учество најдоцна до 15.4.2019 година (понеделник) до 16:00 часот на адреса Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите..  

Во пораката потребно е да бидат доставени следните податоци за пријавените учесници:

- Име и презиме 

- Број на лиценца

- Компанија 

 

Царинска управа

  

 

Денес Царинската управа ја одбележува дваесет и седум годишнината од своето формирање како државен орган на управата. 

Ве информираме дека согласно одредбите од Законот за безбедност на храната, Агенцијата за храна и ветеринарство донесе Решение за определување на инспекциски места за контрола на храна од неживотинско потекло од увоз. 

Царинската управа во насока на подготовка на царинските застапници за работа со новиот систем за обработка на царински декларации подготви програма за обука. Согласно оваа програма царинските застапници ќе можат да се запознаат со начинот на работа со системите СОЦДАД и ИТО, основни системи за спроведување на царинските постапки. 

Во текот на минатите две недели, царинските службеници открија повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани  девизи, цигари, употребуван алат, индустриска машина, хартија за пакување, автоделови, играчки, облека, обувки, бижутерија, семиња за земјоделски култури, медицински материјали, возило со бункер и фалсификувана патна исправа.

По повод одбележувањето на 14 април - Денот на Царинската управа, организираме неколку настани со кои ќе одбележиме 27 година самостојна и независна Царинска Управа на Република Северна Македонија.