Под покровителство на Министерство за трговија на Кина, а во организација на Секретаријатот за европски прашања, од 29.11 до 12.12.2019 година, претставници од Царинската управа на Република Северна Македонија посетуваат семинар за за е-трговија и меѓугранична е-трговија во Кина.

Семинарот со поздравно обраќање го отвори г-ѓа Зонг Пингуа, директор на тренинг центарот на Џиангши колеџот за странски студии во Нанчанг, а свои обраќања имаа и ѓа Хуанг Шечин, директор на одделот за меѓународна економска соработка на Јангџи колеџот за странски студии во Џиангши, како и г-ѓа Zuica Zmejkovska - советник за мониторинг и евалуација на Европските фондови во Секретаријат за Европски прашања на Северна Македонија.

Растечкиот сектор за е-трговија е од огромна корист за економиите, обезбедува нови движечки сили за раст, развој на нови трговски практики, воведува нови трендови на потрошувачка и создавање нови работни места. Е-трговија е осебено важна за раст на микро, малите и средни претпријатија во однос на поширок пристап до странските пазари со намалување на влезните бариери и намалување на оперативните трошоци.Овој семинар ќе им овозможи на присутните да се запознаат со:
➡ Е-трговијата и меѓуграничната е-трговија на Народна Република Кина
➡ Финансиската поддршка од банките и останатите институции за компаниите кои се занимаваат со меѓугранична е-трговија
➡ Развојот и поставеноста на закононите на е-трговијата во Кина
➡ Разликите и сличностите помеѓу меѓуграничната е-трговија и традиционалната трговска размена
➡ Поддршката од царинската управа во развојот на меѓугранична е-трговија
➡ Вовед во платформата за глобална меѓугранична е-трговија
➡ Изградбата на меѓуграничниот платежен систем за е-трговија на Кина, како и анализа на неколку компании преку студија на случај кои ќе ја доближат е-трговијата во Кина поблиску до нас.

Покрај претставниците на Царинска управа, на семинарот се присутни 20 претставници од повеќе сите релевантни институции од Република Северна Македонија (Асоцијација за е-трговија на Македонија, Секретариjат За Европски Прашанjа - СЕП, Комисија за заштита на конкуренција, Централен Регистар Министерство за финансии, Министерство за економија и Влада на Република Северна Македонија.

78189856_2449138281850921_5230840128632520704_n
79180632_560374031428404_1122388689473765376_n
brosura korupcija 2
kina1-958x638
Previous Next Play Pause
1 2 3 4