Во текот на минатиот месец, царинските службеници открија една царинска измама, тројца мигранти како повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што се задржани златен накит, муниција за огнено оружје, рачни часовници, ремчиња за часовници, цигари, кафе за автомати, текстилни производи, делови за товарни возила, моторни пили, аудиотехника и фалсификати.

Делегација на Царинска управа на Република Северна Македонија, предводена од директорот г.Ѓоко Танасоски на 23 и 24.09.2019 година, присуствуваше на објаснувачки состанок во Брисел за Поглавје 29 (преглед на усогласеноста на домашното царинско законодавство со законодавството на Царинската унија) како дел од подготовките за започнување на преговорите за влез во ЕУ.

Царинската управа утре, 25.09.2019 година во периодот од 7:00 до 9:30 наутро, ќе изврши поставување на нова верзија на СОЦДАД. Во овој период ќе има прекин на системот.

Им укажуваме на корисниците на системот дека, заради воведување на декларација за вредност при извоз, ќе мора да ги модифицираат нацртите и обрасците за извоз што ги користат при подготовка на царинските декларации.

 

  

Царинската управа во соработка со Министерството за финансии подготви Предлог закон за данок на моторни возила кој се очекува да придонесe за зголемување на уделот на возила кои се енергетски ефикасни и кои нема да придонесуваат кон зголемено загадување на животната средина.

Царинската управа зеде учество на регионалниот В2В настан кој за првпат како таков се одржува во земјата, во организација на Стопанската комора на Северозападна Македонија и со поддршка на УСАИД преку проектот „Создавање на работни можности за ММСП во Северна Македонија“, или поточно како дел од втората активност на проектот-Пристап до пазарите на бизнисите на СКСЗМ. Вклучени се три земји-Република Северна Македонија, Република Косово и Република Албанија.

Денес директорот на Царинската управа г-дин Ѓоко Танасоски и регионалниот директор на РЕАКТ Б.В. ѓ-ѓа Ели Муфишовски, потпишаа Меморандум за соработка и спречување на трговија со фалсификувана и пиратска стока.

 

Дени Интернационал е нов имател на одобрение за Овластен економски оператор, седми по ред.

Ве известуваме дека Системот за обработка на царински декларации и акцизни документи, е ставен повторно во функција. Работата на истиот беше во прекин поради технички причини.

Ви благодариме на разбирањето.

Ги известуваме царинските застапници и економските оператори дека Системот за обработка на царински декларации и акцизни документи - СОЦДАД има времен застој односно се работи на отстранување на проблемот со дигиталното потпишување.

Од тие причини ве известуваме дека може да се применува резервна постапка на хартија во Асикуда се до надминување на проблемот.

  

 

 

Денес (16-ти септември) свечено беа пуштени во употреба новите објекти на царинскиот терминал на патниот граничен премин Ќафасан , лоциран на границата кон Република Албанија, долж пан-Европскиот коридор 8 (исток-запад), кој е 4-ти најфреквентен граничен премин за стокови пратки во земјата.