Sot, më 28 shkurt 2020 në Ohër, mbahet takimi i pestë rajonal joformal i drejtorëve të Doganave të Ballkanit Perëndimor.

Qëllimi kryesor i takimit është të përgatisë një qasje të përbashkët të shërbimeve doganore të rajonit me qëllim të promovimit të bashkëpunimit ekonomik në Ballkanin Perëndimor, zgjidhjen e problemeve me të cilat përballet Ballkani Perëndimor, duke përqafuar idenë e krijimit të një zone rajonale ekonomike dhe fondet e BE-së për të mbështetur infrastruktura në këto vende, në kontekstin e Procesit të Berlinit dhe Samitit të Trieste të mbajtur në korrik 2017.

Në fillim të takimit, disa nga rezultatet më të rëndësishme të arritura gjatë këtyre takimeve u theksuan nga Drejtori i Drejtorisë së doganave:

     • Është hapur një pikë kufitare e përbashkët Tabanoc-Preshevë,

     • Bisedimet për hapjen e një kalimi të përbashkët kufitar midis Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë  janë në fazën përfundimtare,

     • Ofrohet një kuptim dhe zbatim më i madh i konceptit të Operatorit të Autorizuar Ekonomik,

     • Ofrohet bashkëpunim më i madh ndërmjet shërbimeve për të siguruar siguri më të madhe në tregtinë ndërkufitare,

     • Janë zbatuar disa veprime të përbashkëta rajonale;

     • Janë marrë disa vendime brenda CEFTA që ndikojnë në përshpejtimin e fluksit të mallrave dhe udhëtarëve.

Këto takime pritet të përmbushin detyrimet në bazë të Planit shumëvjeçar rajonal ekonomik të Zonës ekonomike që përfshin:

     • Eleminimi i barrierave jo tarifore;

     • Thjeshtimi i inspektimeve që lidhen me të gjitha procedurat e lejes;

     • Ulja e formaliteteve në masën maksimale të mundshme;

     • Shkëmbim i efektshëm i të dhënave të tregtisë në nivelin rajonal;

     • Prezantimi/forcimi i programeve për njohjen e ndërsjellë të dokumenteve dhe procedurave kufitare, përfshirë                operatorin ekonomik të autorizuar.

Drejtori Tanasoski theksoi se si shërbime kufitare rajonale duhet të jemi të përkushtuar në shkëmbimin e të dhënave përmes instrumenteve elektronike dhe të prezantojmë menaxhimin e përbashkët të rrezikut në përputhje me Strategjinë rajonale të miratuar së fundmi për Menaxhimin e Përbashkët të Riskut, si dhe Planin e Veprimit të CEFTA-s. Kudo që të ketë kushte, duhet të vendosim kontrolle të përbashkëta kufitare, kontrolle të sistemeve një pikë një ndalesë dhe pajisjet e kontrollit kufitar.

Përveç drejtorëve të Doganave të Ballkanit Perëndimor, në këtë aktivitet marrin pjesë edhe përfaqësues të Shërbimit Doganor dhe Taksave të Mbretërisë së Bashkuar dhe dhe Ambasada e Britanisë, si dhe përfaqësues të shërbimeve të inspektimit kufitar të kontrollit fitosanitar dhe veterinar në Shqipëri, Serbi dhe Maqedoni të Veriut. 

DSC_5224
DSC_5201
DSC_5316
viber_image_2020-02-28_11-43-42
Previous Next Play Pause
1 2 3 4