Историјат

До 1991 година царинската служба делуваше во рамките на поранешна СФРЈ. По осамостувањето на Република Македонија, Собранието нa Рeпублика Македонија на 14 април 1992 година го усвои Царинскиот закон со кој е основана Царинската управа на Република Македонија, која од тој момент го стекна суверенитетот и контролата на целото царинско подрачје на Република Македонија.

Овој ден – 14 април, секоја година се прославува како Ден на царината.

Во 2022 година по повод 30 години јубилеј, беше издадена публикација „Mонографија, 1992 – 2022“, а претседателот на државата Стево Пендаровски и додели на Царинската управа Повелба за 30 години фундаментален и непроценлив придонес во заштитата на општеството и осовремeнувањето и развојот на економијата, притоа застапувајќи ги и остварувајќи ги финансиските интереси на државата и на граѓаните на државата.

Линк до монографијата:

Монографија на македонски јазик

Scroll to top

.

logo footer

Содржините на оваа страница можат да се објавуваат без посебна дозвола со наведување на изворот. Секој упад и злоупотреба на веб страницата на Царинската управа е казнив по член 251 од Кривичниот закон.